Тел.: +359 (0) 896 333 468

Полезно и интересно

Малко история ...
Първата вендинг машина е изобретена още през древността от изобретателя Херон от Александрия. Неговата машина приемала монета след което давала точно количество светена вода. Когато монетата се вкара, тя пада върху тавичка свързана с лост. Лостът отваря клапа която пропуска определено количество вода. Тавичката остава наклонена, докато монетата не падне от нея, което предизвиква затварянето на клапата.
Въпреки този ранен прецедент, вендинг машината става популярна чак през Индустриалната епоха. Първата модерна вендинг машина, работеща с монети е представена през 80-те години на 19 век в Лондон. Първата вендинг машина в САЩ е инсталирана от Thomas Adams Gum Company и е продавала дъвки. След това идеята за вендинг машините е доразвита с вкарването на малки игри или представления на екраните на машините при получаването на стоката - например дъвката е във топче, което слиза по сложна спирала пред очите на купувача докато "пристигне" при него.
Първата вендинг машина във Япония е била дървена и е продавала пощенски картички и марки.

Вижте повече: За вендинга

Знаете ли, че…
•    Култивираните кафеени дървета са ниски 4 - 5 метра, с тъмнозелени, лъскави листа. Цветовете са бели и ухаещи, а плодовете приличат и са с размерите на едра вишна.
•    Кафеените дървета виреят на температура около 21 градуса и загиват, ако тя падне под 8 градуса. Те дават реколта до 50 години, а за една година от дърво могат да се получат около 3 кг сурови зърна.
•    Нес-кафето или наричано още разтворимо кафе, се получава, като се извлече с вода кафеен разтвор от смляно, печено кафе. Този разтвор се прекарва през сушилни, където водата се изпарява и така се стига до твърдия, фин, разтворим във вода остатък - нес кафето.
•    От 100 кг печено кафе се получават 30 до 34 кг нес кафе.
•    При благоприятни условия на съхранение, добре изсушеното кафе може да запази своите качества до 13 - 14 години и повече.
•    Арабското кафе Мока придобива своите най-високи качества едва след 3 годишно съхранение.
•    Печеното кафе е нетраен продукт. Максималната трайност на печеното кафе е : В тенекиени кутии - до 12 месеца; в картонени кутии - 6 месеца; в книжни пакети - 3 месеца от деня на печенето.

Вижте повече: За кафето

Благодарение на кофеина, който съдържа, кафето стимулира съдодвигателните зони в главния мозък, като едновременно нараства честотата и силата на съкращенията на сърдечния мускул. Затова след употребата на кафе човек се чувства ободрен и дори малко напрегнат.
Има съставки в кафето, които в определена степен, подпомагат за разпадането на мазнините в организма.
Прясно свареното кафе не само ви събужда и ободрява сутрин. Ароматът му е в състояние да подпомогне организма в борбата му срещу рака и сърдечносъдовите заболявания. Според професора химик от Колифорнийския университет Шибамото, ароматът на кафето се дължи отчасти на химикали, които влизат в състава на силни противоракови антиокислители. Според него тези химикали в чаша прясно сварено кафе са равни на същите съдържащи се в три портокала.
Казват, че кафето действа благоприятно при отравяния с гъби, ожилвания от оси, пчели и др. При такива случаи се препоръчва след промивка на стомаха да се изпият 1 - 2 чаши студено кафе. Дъбилните вещества, които се съдържат в кафето влияят положително върху лигавицата на стомаха и червата и пресичат и утаяват отровните вещества.
Хората с повишено кръвно налягане не бива да пият кафе. Същото се отнася и за страдащите от исхемична болест на сърцето и атеросклероза. Не се препоръчва кафето за бременните, лесновъзбудимите и нервни хора, и за тези, които страдат от безсъние или язва на стомаха.

Вижте повече: Действие на кафето

Съхранение и приготвяне на кафе

•    За да има добър вкус, кафето се мели непосредствено преди приготвяне.
•    Ако искате кафето да е с по-силен аромат, непосредствено преди мелене го загрейте във фурната
•    Съдът за приготвяне на кафе да се използва единствено за тази цел.
•    Да се използва прясна вода, която се загрява само до завиране. При по-нататъшно варене, кафето губи вкуса си.
•    Температурата, при която се приготвя кафето не трябва да е по-висока от 100 градуса.
•    Каничката, в която поднасяме кафето, предварително затопляме с гореща вода.
•    Кафето се приготвя непосредствено преди консумиране.
•    Не бива да се притопля вече изстинало кафе.
•    Кафените зърна много бързо поемат чужда миризма, а и влошават качеството си, когато са оставени на въздух и светлина, затова трябва да се съхраняват в плътно затворени метални кутии или стъклени буркани на сухо и тъмно.
•    Кафето или по-точно утайката от кафе може да бъде много полезна в домакинството, като имате пред вид, че става въпрос за едро смляното кафе там, където се използват свойствата на зърнестата му структура.

Вижте повече: Приготвяне на кафе